Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με αφορμή την ματαίωση για μια ακόμα χρονιά άσκησης του ΝΑΤΟ στον Αη Στράτη, κατόπιν παρέμβασης της Τουρκίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Δυστυχώς για την χώρα και τα εθνικά συμφέροντα η Κυβέρνηση της Δεξιάς για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να επιβάλλει στο ΝΑΤΟ τις Ελληνικές θέσεις, αφήνοντας έτσι ανενόχλητη την Τουρκία να επιχειρεί να επιβάλει «γκρίζα ζώνη» στον ’η Στράτη.
Θυμίζω μόνο πως όταν στα μέσα της δεκαετίας του 80 επιχειρήθηκε να εγερθεί θέμα παρερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία που ισχυρίστηκε πως η Λήμνος και ο Αη Στράτης, είναι αποστρατικοποιημένες ζώνες, η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο αείμνηστος Αντρέας Παπανδρέου, αντέδρασαν σφοδρά. Μάλιστα ο Αντρέας Παπανδρέου έφτασε ο ίδιος μέχρι την έδρα του ΝΑΤΟ και στρίμωξε τον τότε Γραμματέα της Συμμαχίας Λούνς, με απόλυτα τεκμηριωμένες θέσεις. Πέτυχε τότε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Αντρέας Παπανδρέου να αλλάξουν όλες οι δήθεν ερμηνείες που υπήρχαν για την Λήμνο και τον Αη Στράτη στο ΝΑΤΟ και τα δύο ακριτικά νησιά περιλαμβάνονταν στην άμυνα της Συμμαχίας και δεν θεωρήθηκαν αποστρατικοποιημένες ζώνες.
Με την αδράνεια και την έλλειψη στρατηγικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ, βλέπουμε να τίθενται και πάλι σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιτέλους οφείλουν να καταλάβουν πως με την πολιτική της κουμπαριάς δεν αντιμετωπίζεται η πάγια Τουρκική πολιτική και επεκτασιμότητα στο Αιγαίο».